Kari Fure, redaktør i Dagen og bosatt i Mathopen, debuterte i fjor høst som forfatter med boken Flukten fra Syria og Irak. Sydvesten tok turen nylig for å lære litt mer om Kari og hva boken handler om.
Mathopen: Bjørn Sortland er ikke den eneste forfatteren fra Mathopen. I fjor høst debuterte Kari Fure som forfatter.
– Jeg er redaktør med personalansvar i den kristne avisen Dagen. Jeg har jobbet mye med religionsfrihet og forfulgte kristne. Det er på en måte mitt tema, så i fjor høst ga jeg ut boken Flukten fra Syria og Irak, sier Fure.
Forfulgte kristne
Boken Kari Fure ga ut i fjor høst handler om måten kristne personer blir drevet på flukt i fra landene de bor i. Dette er et tema Fure har lang erfaring med.
– Jeg var i Syria før krigen startet. Senere har jeg besøkt flere land slik som Irak, Libanon og Jordan. Det å møte personer som må flykte, og få høre historiene deres opplever jeg som et stort privilegium, sier Fure.
– Både som kristen og som samfunnsengasjert synes jeg dette er et kjempespennende felt, fortsetter hun.
Fure forteller at hun nylig var i Libanon og at hun var i Irak i juni. Der møter hun folk som ikke lengre kan leve i hjemlandet sitt. Hun synes det er svært sørgelig i og med at det var i disse landene kristendommens og krikens røtter er.
– I Libanon snakket jeg med folk som hadde vært kidnappet av IS, og jeg fikk snakke med folk som hadde opplevd åtte selvmordsbombere som hadde sprengt seg selv tidligere i sommer, sier Fure.
Samstundes forklarer Fure at det er trist at de som advarte mot at Midtøsten blir tømt for kristne, får mer rett enn vi håpte de skulle få.
– På mine to siste turer hørte jeg det over alt. Jeg hørte folk overalt som sa at nå er det nok, nå reiser vi, sier Fure.
Bok om Nord-Korea
Forfatterskapet til Kari Fure startet først og fremst for to år siden da hun var medforfatter på en bok om Nord-Korea.
– Da var det Lunde Forlag som spurte om jeg hadde lyst til å være med på. Det tenkte jeg at hørtes veldig spennende ut, sier Fure.
Boken skrev hun sammen med Bjørn Wegge og Stig Magne Heitmann, der de delte temaene mellom seg. Kims Paradis – folkets tragedie handler om hvordan menneskene har det i Nord-Korea.
– Nord-Korea er et land der kristne har det ekstremt vanskelig, men også et land der alle innbyggere har det svært tøft. En sier at det er et land der menneskerettighetene ikke blir respektert i det hele tatt, sier Fure.
Og hun forteller at de var heldige med timingen av bokutgivelsen. Før boken skulle ferdigstilles ble FN akkurat ferdig med en granskning av Nord-Korea. Resultatet fikk de med i boken.
– Granskningen mente at regimet i Nord-Korea er så grovt at det må kalles folkemord og forbrytelser mot menneskeheten på mange punkter, sier Fure.
Kjekk erfaring
Kari er i full jobb som redaktør hos Dagen, og skrivingen må bli på fritiden.
– Til boken om Syria og Irak fikk jeg et stipend fra stiftelsen Fritt Ord. Det ga meg muligheten til å ta fri fra jobb i en måned for å ferdigstille manus, sier Fure.
Etter å ha skrevet sin første bok alene, ser ikke den ferske forfatteren bort ifra at det kan komme mer fra henne i fremtiden.
– Jeg har noen ideer som går litt på den samme problematikken, mer konkret enn det tror jeg ikke at jeg kan være. Jeg trives veldig godt i Dagen, og har absolutt tenkt å være her videre, avslutter Fure.