– Det lukter så godt med nytrykt bok

Forfatteren Bjørn Sortland som er bosatt i Mathopen er glad i jobben sin. 3 oktober kom hans 55 bok ut i bokhandelen. Sydvesten tok et intervju med han i forkant av bokslippet.

MATHOPEN: Bjørn Sortland er et velkjent navn fra Bergen. Med 55 bøker på samvittigheten, kan man trygt si at forfatteren som bor i Mathopen er en forfatter for folket.

– Lesing var hovedaktiviteten min i barndommen. Og så tror jeg at jeg til slutt hadde lest så mye at jeg bare ble forfatter, forteller Bjørn Sortland.

Kunstdetektivene

Sortland vokste opp på Bømlo, der det eneste kulturhuset var biblioteket. Derfor var det et kjærkomment tilbud som ofte var i bruk. Sortland forteller at han ikke var spesielt sportslig, men tømte istedenfor biblioteket for bøker.

– Det var ingen andre kunstnere i familien min, men jeg hadde en mor som var vedligg interessert i litteratur. Selv har jeg vært forfatter siden 1992, sier Sortland.

Mange vil nok kjenne igjen Sortlands navn fra bøker i den kjente serien Kunstdetektivene, som består av 16 bøker. Las Vegas-mysteriet kom ut i mars i år, og er den siste boken i serien.

– Serien slutter i Las Vegas for der er alle byer samlet på en måte. Der har du Egypt, så har du Venezia-hotell og så er det Paris. Det er på en måte en oppsamling av alle byer i Las Vegas, så nå er det helt slutt på den serien, forklarer Sortland.

Bjørn Sortland. FOTO: JAN MARTIN WÅGE.

Ny bokserie

Men selv om Kunstdetektivene er ferdigskrevet, betyr ikke det at Sortland er ferdig med å skrive for barn og ungdommer. Nå har han et nytt prosjekt på gang, og denne gangen har han med seg en forfatter fra Finland.

– Nå skriver jeg en serie som Heter Kepler62. Det er en science-fiction serie, som handler om en gjeng unge mennesker. De spiller et spill der det er om å gjøre å bli sendt til en annen planet, sier Sortland.

Videre forteller Laksevågforfatteren at dette er en serie han skriver sammen med en annen forfatter fra Finland. Og det er en storslått illustratør de har med seg.

– Jeg skriver sammen med den finske forfatteren Timo Parvela. Han skrev den første, jeg skrev den andre, og så videre. Som illustratør har vi med oss den finske illustratøren Pasi Pitcanen, forteller Sortland.

Den finske illustratøren de har med seg har blant annet jobbet med Angry Birds-spillet. Samme dag som intervjuet fant sted hadde Sortland akkurat sendt den siste Kepler62-boken til trykk.

– Bok nummer fire i den serien kom ut i bokhandelen 3. Oktober, sier Sortland.

Prisbelønnet

– Jeg har vel vunnet over 20 priser med smått og stort, fortsetter Sortland.

Sortland forteller at han ikke har mange ritualer han gjennomfører når en bok er ferdigskrevet.

– Det lukter så godt med nytrykt bok, men jeg drikker sjampanje hvis jeg vinner en pris eller får en intelligent kritikk, forklarer Sortland.

Fra Sortland begynner å tenke på en ny bok fra sitt kontor på Verftet, til den er ferdigskrevet, kan det ta alt fra noen måneder til noen år. Men det er ikke tvil om hvordan han får ideer til nye bøker.

– Veldig mye reising, pluss at jeg får veldig mye inspirasjon av å se på folk. Når jeg først begynner å skrive en ny bok, prøver jeg å fullføre i et jafs, sier Sortland.

Få barn som konsulenter

Når forfatteren er i planleggingsfasen av en ny bok er det sjelden at han bruker barn som konsulenter. Dette er på bakgrunn av et par hendelser før i tiden.

– Jeg har prøvd å bruke barn som konsulenter en gang, men ofte så syns de det enten er veldig bra eller veldig dårlig. Barn er ikke vant til å snakke om leseopplevelsen sin, forklarer Sortland.

– Jeg husker en gang at jeg fikk en anmeldelse av New-York-mysteriet. Den sa at boken er den beste boken jeg har lest, terningkast tre. Det blir en sånn rar blanding kan en si, fortsetter Sortland leende.

Da Sydvesten spurte om hvilke tre ord som kan beskrive forfatteren Bjørn Sortland, satt vi han fast. Målrettet og rastløs var de to første ordene vi fikk før han trengte betenkningstid til det siste ordet.

– Å guri, det er vanskelig. Jeg liker å diskutere, snu og vende på ting. Det er vel egentlig det jeg gjør når jeg skriver også, avslutter Bjørn Sortland.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *