Er du klar for en hverdag fylt med kommunikasjon og glede? Dette er noen av tingene du får oppleve hver dag i et yrke som fengselsbetjent, og utdanningen er lønnet.
Kriminalomsorgens utdanningssenter var en av de andre utstillerne under utdanningsmessen i Grieghallen.
– Ja, jeg vil veldig gjerne anbefale denne skolen til andre, forteller Marita Martinsen som for tiden har sin praksis i Bergen Fengsel.
Jeg stortrives
For å komme inn på studiet som tar to år å gjennomføre kreves det generell studiekompetanse, god vandel og førerkort. Alderskravet er minimum 20 år i opptaksåret. Til slutt må du også gjennom en fysisk test og et intervju, men likevel er det et par egenskaper enhver student bør ha.
– Elevene som kommer inn på studiet bør være glad i å kommunisere og snakke med andre mennesker. De bør se positivt på hverdagen, fortsetter Martinsen.
Selv går Marita på denne skolen, og hun synes det er veldig gøy.
– Jeg stortrives. Jeg har lært mye om meg selv, og du lærer å kommunisere på helt andre måter. Det er veldig flotte folk å jobbe med. Dette vil jeg anbefale veldig, forteller studenten til Sydvesten.
Teoretisk og praktisk
Kriminalomsorgens utdanningssenter, eller KRUS som den kalles blant elever, ligger i Lillestrøm. Gjennom utdanningen får man jobbet både teoretisk og praktisk.
– Det som er spesielt med denne utdanningen er at du kombinerer teori og praksis. Du lærer veldig mye om andre mennesker og deg selv. Det er en veldig flott skole. Utdannelsen tar tre år. Det innebærer to år på skole, og et år som er pliktår, sier Marita.
Pliktår vil si at den kommende fengselsbetjenten blir nødt til å jobbe i 12 måneder etter endt studium, selv om man får vitnemålet etter to studieår.
En skoledag er ikke så veldig annerledes enn en vanlig skoledag på videregående.
– Akkurat nå har jeg praksis i Bergen fengsel. Da går jeg på skole tirsdag og onsdag fra 8-15 samtidig som jeg jobber turnus. Under turnusen jobber jeg enten 7-14.30 eller 14-22 i en vaktplan på tre uker, avslutter den blide studenten fra KRUS.