Velrennomert i Europa – lite kjent i Norge

Vil du bli yrkesdykker? Da kan utdannelsen på Nesodden kanskje være noe for deg. Men du må like å bade!

Mange læresteder var samlet i Grieghallen for å rekruttere nye elever i slutten av januar. Blant dem var Norsk Yrkesdykkerskole, eller NYD som den kalles blant elever.

Holdt på i 26 år

Skolen som ligger på Nesodden utenfor Oslo utdanner over 150 klasse 1-elever årlig, noe som gjør den til ledende skole i Europa med sin spesialutdannelse.

– Vi er tidvis mer kjent i Europa enn det vi er i Norge. Vi har holdt på i 26 år og har veldig stor pågang på kursene våre. Det viser at vi blir mer og mer kjent, også i Norge, forteller nestlederen ved Norsk Yrkesdykkerskole, Håkon Larsen.

– Vi har jo et unikt anlegg som ligger nede i Oslofjorden, forteller nestleder ved Norsk Yrkesdykkerskole, Håkon Larsen. FOTO: JAN MARTIN WÅGE.

Fortest mulig ferdig

I løpet av skolens 26 år har de utdannet over 2500 elever, klart å få en stab på 15 ansatte og de har fått bygget et svært anlegg ute i Oslofjorden. Elevens velferd er noe de setter høyt.

– I de første 3-4 ukene er det litt bassengtrening og teori. Det er den delen eleven ønsker å bli fortest mulig ferdig med, noe vi ønsker også. Vi vil at de som skal bli yrkesdykkere lærer de rette elementene i vannet, sier Larsen til Sydvesten.

Utdanningsløpet

For at en elev skal kunne kalle seg en yrkesdykker, kreves det 16 uker skolegang. Det innebærer fire uker med teori og 12 uker, der dykking er det eneste man gjør i løpet av en skoledag.

– En vanlig skoledag starter klokken 8, og varer til 16. Hvis hele dagen skal gå med til dykking er de første elevene klare med fullt allerede klokken 8.30. Da utføres en sikkerhetsanalyse, før de kan gå i vannet 15 minutter senere, forklarer han.

Fravær er noe en del elever sliter med. Fraværet kan gjelde sykdom eller en annen helseårsak, eller det kan rett og slett være skulk. Dersom fraværet skyldes en sykdom, finnes det heldigvis muligheter.

– Har du sykdom et par dager går det mest sannsynlig fint, men går det over det antallet er toget mest sannsynlig gått. Da er vi så ryddig og grei med eleven at han får muligheten til å komme tilbake ved et senere kurs, konstaterer den blide nestlederen.

Skolepenger og eksamen

Studiestedet er støttet av det offentlige med statstilskudd, men allikevel er det et par tusen kroner for studenten å betale.

– Eleven betaler 35 000 norske kroner i skolepenger for 16 ukers kurs, men så kommer nødvendig dykkerutstyr i tillegg. Elevens utgifter til skolegangen er cirka en fjerdedel av totalsummen, sier Larsen.

Etter endt studium er eksamen alle elevers store skrekk. Denne skolen praktiserer eksamen på en annen måte.

– Det er vel ni eksamener, samtidig som der er en fortløpende evaluering av eleven daglig fra han starter på skolen til han går ut, sier han avslutningsvis til Sydvesten.

Når dette kurset er gjennomført, kan eleven kalle seg en klasse 1 dykker. Det gir studenten rett til å dykke ned for å arbeide på opptil 50 meter. Dersom det er ønskelig å dykke lengre kan eleven ta videre kurs, for eksempel klasse 2. Det gir eleven rett til å arbeide på maks 150 meters dyp.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *