Sjømat er fremtiden

En tidlig ukedag i februar var Norges statsminister Erna Solberg på besøk i Bergen for å tale om sjømatnæringen sin betydning i landet. Utdanning var hovedfokus under foredraget.

Det er onsdag formiddag og statsministeren er på plass utenfor en av de mange konferansesalene på Hotell Scandic Ørnen, hvor YoungFish-konferansen skal foregå (se faktaboks).

Tema for dagens konferanse var sjømatnæringen etter olje, men utdanning var også et av de mange omtalte emnene.

– Det er viktig at man både innenfor videregående opplæring og ikke minst innenfor fagskolene har fokus på sjømatnæringen og satsning innenfor dette, forklarer statsminister Erna Solberg til Sydvesten.

Erna Solberg under åpningstalen
Erna i aksjon under åpningstalen. FOTO: JAN MARTIN WÅGE.

Kan ikke vedta “kulheten”

Mange ungdommer vil nok mene at sjømatnæringen er ingenting for dem. De mener kanskje at de er for fin til det, eller at de synes sjømat er ekkelt og av den grunn ikke ønsker å jobbe med det. Dette har dessverre ikke Solberg noen løsning på.

– Mange av disse næringene har vært i skyggen av olje- og gassvirksomhet. Jeg tror at disse yrkene blir kulere av at folk ser at det er gode og spennende muligheter, og at det er eksportmuligheter, sier Solberg.

– Næringen må ordne “kulheten”, jeg tror ikke regjeringen kan vedta den, fortsetter Solberg.

Det er sjømat statsministeren tenker på når hun nevner eksport, og hun ser på det som er viktig inntekt.

– Sjømat er en viktig eksport- og inntektskilde, og det kommer til å være viktig for oss i fremtiden, forteller Solberg.

Tang og tare

På Vestlandet er oppdrettsnæringen en viktig del av samfunnet. Der finnes det mange store anlegg for oppdrettslaks, men statsministeren er klar på at det ikke bare er Vestlandet som er viktig i en satsning på denne bransjen.

– Nord-Norge er også viktig. Jeg har lyst å si at de marine ressursene våre finnes langs hele kysten. Noe av det mest spennende vi holder på med for tiden er jo det som skjer med tang og tare, ikke bare selve fisken men også alt det andre som er i sjøen, forteller hun energisk.

Betale skatt

Oljenæringen har stått for mange av inntektene til landet vårt. Ettersom storhetstiden til oljevirksomheten går mot slutten er det dermed på tide å finne andre bransjer som gir inntekter til det offentlige, og jobber til landets befolkning. Erna Solberg ser på sjømatnæringen som et mulig bytte.

– Vi trenger jobber i Norge som kan betale skatt, den typen jobb som kan finansiere de andre jobbene vi blant annet finner i offentlig sektor, sier Erna.

Erna Solberg
En glad statsminister etter å ha holdt åpningstalen til YoungFish-konferansen i Bergen. FOTO: JAN MARTIN WÅGE.

Seksdobling

Statsminister Erna Solberg tror ikke at sjømatnæringen blir like stor som olje- og gassvirksomhet, men forklarer at det kan komme andre næringer ut av sjømatnæringen.

– Det interessante er at ut i fra de ulike marine ressursene har man også muligheten til å utvikle ting som går inn mot farmasøytisk industri og annet, poengterer Solberg.

Markedsutsiktene for sjømatnæringen er enorme, skal vi tro statsministeren. Tidligere han hun fortalt at sjømaten er Norges IKEA.

– Analyser viser at markedsmulighetene kan bidra til en seksdobling av verdiskapningen i forhold til i dag. Det vi må sørge for er at vi har løst miljøproblemene på veien, forteller hun.

Selv om olje- og gassvirksomhet går ned og sjømatnæringen trappes opp, er det fortsatt ingen planer om å starte nye utdanningstilbud.

– Det er institusjonene selv som velger om de vil utvikle flere utdanningstilbud. Statlig har vi ingen planer om nye tilbud, men det vil kunne godkjennes av NOKUT (se faktaboks) om det kommer opp, avslutter Solberg sitt eksklusive intervju med Sydvesten.

Youngfish-konferansen

  • Nettverk for unge i sjømatnæringen.
  • Unge under 35 år.
  • Arrangør av YoungFish-konferansen.
  • Tema for konferansen var hvordan sjømatnæringen skal bli det nye lokomotivet i norsk økonomi etter oljealderen.
  • Konferansen fant sed på hotell Scandic Ørnen.

NOKUT

  • Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen.
  • Skal dokumentere og informere om tilstanden i høyere utdanning, fagskoleutdanning og godkjent utenlandsk utdanning.
  • Sikre og utvikle kvalitet i utdanningen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *